Makedonska lastbilschaufförer i Sverige

Makedonska lastbilschaufförer i Sverige

Jag åkte till Makedonien för att ta reda på varför det finns så många makedonska lastbilschaufförer på svenska vägar. Där mötte jag Mihailo och Aleksandar som berättade hur de bor i hytten månader i sträck, kör i bilar som är livsfarliga, tvingas jobba alldeles för långa dagar och att de är helt oförsäkrade. De ingår i en kedja av leverantörer som kör billigt, billigt, billigt i vårt land. De kör för jättar som Ikea. Scania. Volvo. Reportaget publicerades i Transportarbetaren.

Han körde för långt, för länge, för mycket. För olagligt. Kemikalier som inte fick fraktas i hans icke-för-ändamålet-anpassade-trailer lastades ombord i alla fall av svenska företag. Mihailo körde därifrån utan påskrivna frakthandlingar. Ingen ville ha sitt namn på den illegala lasten.

Till Ords, det är jag

Agneta Persson, journalist med 18 års erfarenhet i yrket. Framför allt är jag kunnig inom fackliga frågor, arbetsmiljö, arbetsrätt och barns rättigheter, men jag skriver även om annat som till exempel skola och psykologi. Språkgranskar och målgruppsanpassar texter gör jag också, både för företag och myndigheter. agneta_persson